nauka.offnews.bg/Микровълновите фурни са широко използвани за бързо затопляне и приготвяне на

...
nauka.offnews.bg/Микровълновите фурни са широко използвани за бързо затопляне и приготвяне на
Коментари Харесай

Безопасни ли са микровълновите фурни?

nauka.offnews.bg/

Микровълновите фурни са широко употребявани за бързо стопляне и подготвяне на разнообразни типове храни. Но постоянно хората си задават въпроса дали е рисково да се стои до тях и дали излъчват някакво потенциално вредно излъчване. Краткият отговор на щатската Администрация по храните и медикаментите (FDA) е - не.

Микровълновото излъчване е вид електромагнитно лъчение, или талази сила, които се движат през пространството. Електромагнитното излъчване може да е под друга форма, в това число радио талази, забележима светлина, рентгенови лъчи и гама лъчи.

Микровълните, сходно на радио вълните, са вид " нейонизиращо излъчване ", което значи, че те нямат задоволително сила, с цел да избият електрони от атомите. Затова микровълновото излъчване не поврежда ДНК на клетките, изяснява Американското сдружение за битка с рак.

За разлика от тях, рентгеновите и гама лъчите се класифицират като " йонизиращо излъчване ", което има задоволително сила да избива електрони от атомите и може да повреди клетките и ДНК. 

Въпреки че микровълните не съставляват същия риск за здравето като рентгеновите лъчи, излагането непосредствено на тях също крие опасности. Микровълните карат водните молекули в храната да вибрират и по този начин я загряват. Теоретично, в случай че същото се случи с човешкото тяло, при високи равнища на облъчване, може да се получи изгаряне. Но подобен вид контузии са доста редки и се получават в случаите, когато микровълновата фурна не е била добре изолирана, изясняват от FDA.

От администрацията имат и характерни условия към устройството на фурните, с цел да се избегнат опасности от сходно излъчване, като да вземем за пример две синхронизирани системи, които стопират излъчването, когато малката врата е отворена, както и устройство, което изключва фурната, в случай че някоя от двете системи блокира.

Затова рискът е извънредно дребен, в случай че няма щета във малката врата или отваряне на някоя спойка във фурната, изясняват от FDA. Въпреки това от организацията предлагат да ревизирате дали малката врата е добре уплътнена и да не се навеждате над уреда до момента в който работи.

По-честите пострадвания от микровълновите фурни са свързани с изгаряния при допиране на загрятите съдове или самата храна. 

От FDA предизвестяват, че когато се затопля вода в чаша е допустимо тя да доближи положението на " свръхпрегрята вода ", когато тя е загрята над точката на шупване. В тези случаи водата не наподобява вряща, а единствено повърхността й се вълнува леко, само че при допиране или повдигане на чашата, може да се получи изригване на вряща вода. Това може да докара до изгаряния на кожата, най-често на ръцете или лицето. Затова не би трябвало водата да се загрява по-дълго време от предложеното в инструкциите за приложимост на фурната. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР